Mi forog kockán?

Cégvezetőként Önnek mi fájna jobban, ha a cégén belüli visszaéléssel, vagyis lopással, csalással, sikkasztással kellene szembesülnie?

  •  az elveszített profit, az anyagi veszteség?
  • a vezetői tekintélyén esett csorba, hiszen milyen főnök az, akinek a háta mögött szét lehet lopni a céget?
  • vagy esetleg az, hogy visszaéltek a bizalmával, átverték olyan emberek, akikben Ön megbízott?
     

Tudja, hogy pontosan mi forog kockán?

75% lopott már a munkahelyéről

Az amerikai Forbes magazinban 2018-ban megjelent felmérésében1  a munkavállalók 75%-a válaszolta azt, hogy az élete során lopott már a munkahelyéről. Vagyis négy munkavállalóból három.

Igen, ebben a filléres reklámtoll is benne van. De ha ezeknek az eseteknek csak az ötöde nem ilyen banális semmiség, hanem komolyabb tétel, még akkor is ott tartunk, hogy minden hetedik munkavállaló (15%) okozott már érezhető anyagi kárt az aktuális munkahelyének.

De mekkora is ez a kár? 

Okozott veszteség: az éves árbevétel
5%-a

A cégen belüli visszaélések megelőzésévek és felderítésével foglalkozó szakembereket tömörítő nemzetközi szervezet, az ACFE globális felmérése szerint az ilyen visszaélések által okozott veszteség általában az árbevétel 5%-ra rúg2.

A szórás elég nagy: vannak ennél sokkal kisebb értékű ügyek is, de nem ritkán csődközeli helyzetet tud okozni néhány enyves kezű munkavállaló.

Az esetek nagy részére azonban áll ez a statisztikai adat: egy 500 milliós cégben tehát 25 millió forint körüli veszteségre lehet számítani. Az Ön cégében ez a nyereségnek mekkora része? Ráadásul a kkv szektorban ezek az arányok rosszabbak, a veszteségek arányosan magasabbak, sokszor inkább a 10%-hoz vannak közelebb.

Az elkövetők fele több mint 5 éve dolgozott a Cégnél

 

„Az egyik legrégebbi emberem … róla tényleg nem gondoltam volna …” – sokszor hallottam már ezt a mondatot cégvezetők szájából. Utólag. Amikor már csak annyit tudott tenni, hogy felismerve a problémát azt a célt tűzte ki, hogy még egyszer ne legyen belső visszaélés áldozata.

Az ACFE már említett felméréséből az is kiderül, hogy a cégen belüli visszaélések több mint felénél az elkövető már legalább 5 éve volt a cég alkalmazottja.

De mégis hogyan lesz alapvetően becsületes emberekből a céget megkárosító vállalati szarka?

Erről a szól a következő fejezet

Szeretnék többet tudni

  

1 https://www.forbes.com/sites/ivywalker/2018/12/28/your-employees-are-probably-stealing-from-you-here-are-five-ways-to-put-an-end-to-it
2 Report to the Nations – 2018 Global Study on Occupational Fraud and Abuse (www.acfe.com)